Türk Ticaret Kanununa göre Ticaret Şirketlerinin Birleşmesi

Ticaret şirketlerinin birleşmesi için öngörülen yollar nelerdir?

Ticaret şirketlerinin birleşmesi, birden fazla şirketin, birleşme sözleşmesine istinaden, birleşmeye katılan bir şirket veya yeni kurulan bir şirket bünyesinde bir araya gelmelerini, yeni kurulan veya bünyesinde birleşilen şirket dışında kalan şirket ya da şirketlerin tasfiyesiz olarak sona ermesini sonuçlayan bir hukuki müessesedir.

Şirketlerin birleşmesi için Kanunda iki yol öngörülmüştür:

Devralma şeklinde birleşme – Absorbtion: Birleşme mevcut şirketlerden birinin bünyesinde gerçekleşir; kabul eden (“devralan”) şirket, katılan (“devrolunan”) şirketi devralır.

Yeni kuruluş şeklinde birleşme – Kombination: Birleşme mevcut şirketler dışında kurulan yeni bir şirket bünyesinde gerçekleşir; birleşme, katılan şirketler yeni bir şirket içinde bir araya gelirler.

Hangi şirket türleri, hangi şirket türleri ile birleşebilir?

Sermaye şirketleri (anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket) , sermaye şirketleriyle, kooperatiflerle ve devralan şirket olmaları şartıyla şahıs şirketleri ile birleşebilir.

Şahıs şirketleri (kollektif şirket ve komandit şirket) , şahıs şirketleriyle, devrolunan şirket olmaları şartıyla sermaye şirketleriyle, devrolunan şirket olmaları şartıyla kooperatiflerle birleşebilir.

Kooperatifler, sermaye şirketleriyle, kooperatiflerle ve devralan şirket olmaları şartıyla şahıs şirketleri ile birleşebilir.

Şirket birleşmesindeki genel ilkeler nelerdir?

Şirket birleşmesinin temel unsurları;

  • birden fazla ticaret şirketinin mevcut olması,
  • birleşme sürecinin kanuna uygun şekilde gerçekleşmesi,
  • devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesi,
  • devrolunan şirketin mal varlığının bir bütün halinde devralınması ve
  • devrolunan şirketin tasfiyeye girmeksizin sona ermesi ve ticaret sicilinden silinmesidir.

Bu unsurların tamamını bir arada taşımayan işlem ve süreçler, hukuki anlamda birleşme sayılmaz.

Mesela bir anonim şirketin, diğer bir anonim şirket paylarının tamamını iktisap etmesi, iki şirketin birleşmesi anlamına gelmez.

Yine bir ticaret şirketinin ticari işletmesini aktif ve pasifiyle birlikte başka bir ticaret şirketine nakit karşılığı devretmesi ve sonrasında tasfiye sürecine girip sona ermesi de hukuki anlamda şirketlerin birleşmesi değildir.

Birleşme, çoğunlukla rekabet gücünün artırılması gibi iktisadi bir amaçla gerçekleştirilir. Ancak hangi amaçla gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (RKHK) hükümlerinde birleşme hakkında yer alan sınırlamaya riayet edilmelidir.

Tasfiye hâlindeki bir şirket birleşmeye katılabilir mi?

Tasfiye hâlindeki bir şirket, malvarlığının dağıtılmasına başlanmamışsa ve devrolunan şirket olması şartıyla, birleşmeye katılabilir. Bu şartlar, devralan şirketin merkezinin bulunduğu yerin ticaret sicili müdürlüğüne sunulan belgelerle ispatlanır.

Sermayesini kaybeden veya borca batık şirket birleşmeye katılabilir mi?

Sermayesiyle kanuni yedek akçeleri toplamının yarısı zararlarla kaybolan veya borca batık durumda bulunan bir şirket, kaybolan sermayeyi veya gerekiyorsa borca batıklık durumunu karşılayabilecek tutarda serbestçe, tasarruf edilebilen özvarlığa sahip bulunan bir şirket ile birleşebilir. Bu şartın gerçekleşmiş olduğunu ispatlayan belgelerin, devralan şirketin merkezinin bulunduğu yerin ticaret sicili müdürlüğüne sunulması gerekir.

Ateşkan Hukuk Bürosu, kurumsal müvekkillerine Ticaret Şirketlerinin Birleşmesi, Ticaret Şirketlerinin Bölünmesi, Ticaret Şirketlerinin Tür Değiştirmesi, Ticari İşletme ile Ticaret Şirketinin Birleşmesi, Ticari İşletmenin Ticaret Şirketine Dönüşmesi, Ticaret Şirketinin Ticari İşletmeye Dönüşmesi konularında danışmanlık hizmetleri vermekte ve şirket birleşme, bölünme ve tür değiştirme süreçlerini baştan aşağı yürütmektedir.

Ateşkan Hukuk Bürosu’ndan bu konularda danışmanlık almak için WhatsApp veya e-posta yolu ile bize ulaşabilirsiniz:

WhatsApp: +90 (544) 288 5280

e-mail: yusuf@ateskanhukuk.com

Bu konuyla ilgili diğer makalelerimize aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Türk Ticaret Kanununa göre Ticaret Şirketlerinin Birleşmesi

Türk Ticaret Kanununa göre Ticaret Şirketlerinin Bölünmesi

Ticaret Şirketlerinin Tür Değiştirmesi

Ticari İşletme ile Ticaret Şirketinin Birleşmesi

Ticari İşletmenin Ticaret Şirketine Dönüşmesi

Ticaret Şirketinin Ticari İşletmeye Dönüşmesi

Leave a Comment