İcra Ödeme Emrine İtiraz
Ödeme Emrine İtiraz
Ödeme emri borçluya tebliğ edildiğinde, borçlu ödeme emrine tümüyle veya kısmen itiraz edebilir.
İtiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmeye mecburdur. İtiraz, takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderir; alınmayan masraftan memur şahsen sorumludur.
Takibe itiraz edildiği, alacaklının yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde bir muhtıra ile alacaklıya tebliğ edilir.
Borçlunun Adres Beyanı
Borçlu veya vekili, dava ve takip işlemlerine esas olmak üzere borçluya ait yurt içinde bir adresi itirazla birlikte bildirmek zorundadır. Adresini değiştiren borçlu yurt içinde yeni adres bildirmediği ve tebliğ memurunca yurt içinde yeni adresi tespit edilemediği takdirde, takip talebinde gösterilen adrese çıkarılacak tebligat borçlunun kendisine yapılmış sayılır.
Borca Kısmi İtiraz
Borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısman cihet ve miktarını açıkça göstermesi lazımdır. Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır.
İmzaya İtiraz
Borçlu takibin dayanağı olan senet altındaki imzayı reddediyorsa, bunu itirazında ayrıca ve açıkça beyan etmelidir. Aksi takdirde icra takibi yönünden senetteki imzayı kabul etmiş sayılır.
Borçluya, itiraz eylediğine dair bedava ve pulsuz bir belge verilir.
Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri sonradan değiştirilemez.
İtiraz eden borçlu, itirazın kaldırılması duruşmasında, alacaklının dayandığı senet metninden anlaşılanlar dışında, itiraz sebeplerini değiştiremez ve genişletemez.
Alacaklıya Verilecek Nüsha
İtiraz, alacaklıya mahsus ödeme emri nüshasına kaydedilir. İtiraz edilmezse, bu husus da işaret olunur. Bu nüsha itirazdan sonra veya itiraz süresinin bitmesi üzerine alacaklıya verilir.
Gecikmiş İtiraz
Borçlu kusuru olmaksızın bir engel sebebiyle süresi içinde itiraz edememiş ise paraya çevirme işlemi bitinceye kadar itiraz edebilir.
Ancak borçlu, engelin kalktığı günden itibaren üç gün içinde mazeretini gösterir delillerle birlikte itiraz ve sebeplerini ve dayanaklarını bildirmeye ve takip eden fıkra için yapılacak duruşma için alınacak harç ve masrafları ödemek zorundadır.
İtiraz üzerine icra mahkemesi ancak gecikme sebebinin mahiyetine ve olayın özelliklerine göre takibin tatilini tensip edebilir. İcra mahkemesi, incelemeyi evrak üzerinde yapar. Gerekirse, iki tarafı hemen davetle mazeretin kabul edilebilir olup olmadığına karar verir. Duruşmaya karar verilmemesi halinde borçludan alınan masraflar kendisine iade edilir.
Mazeretin kabulü halinde icra takibi durur. Aynı celsede alacaklı itirazın kaldırılmasını sözlü olarak da isteyebilir. Bu takdirde tahkikata devam olunarak gerekli karar verilir.
Daha önce borçlunun mallarına haciz konulmuşsa mazeretin kabulü kararının tefhim veya tebliği tarihinden itibaren alacaklı yedi gün içinde, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını istemez veya aynı süre içinde mahkemeye başvurmazsa haciz kalkar.
Borca İtirazın Hükmü
Süresi içinde yapılan itiraz takibi durdurur. İtiraz süresinde değilse alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa takibe, kabul ettiği miktar için devam edilir.
Borçlu itirazında imzayı reddetmişse alacaklı derhal icra dairesinden tatbika medar imzaların celbini isteyebilir.