Türk Borçlar Kanununda Kiracı Lehine 9 Düzenleme

Türk Borçlar Kanunu’nda kira sözleşmeleriyle ilgili hükümler, öncelikle kiracıyı koruma amacıyla düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerden bazıları şunlardır:

Kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bağlantılı sözleşmeler geçersizdir

Konut ve işyeri kiralarında, kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan borçlar altına girmek şartıyla yapılan bağlantılı sözleşme geçersizdir. (TBK 340)

Kiracıdan alınacak Güvence bedeline kanunla üst sınır getirilmiştir

Konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiracıya güvence verme borcu getirildiyse, bu güvence bedeli üç aylık kira bedelini aşamaz. (TBK 342/1)

Kira sözleşmesinde kiracı aleyhine düzenleme yapılamaz

Kiralarda, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz, sadece kira bedelinin belirlenmesi yapılabilir. (TBK 343)

Kira artış oranına kanunla üst sınır getirilmiştir

Kira artış oranı bir önceki kira yılındaki tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemez. Bu kural, bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde de geçerlidir. (TBK 344/1)

11.06.2022-01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen konut kira sözleşmelerde artış oranında üst sınır %25 olarak uygulanacaktır.

Kiracı aleyhine ceza koşulu konamaz ve yapılacak muacceliyet anlaşması geçersizdir

Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi durumunda ceza koşulu veya muacceliyet anlaşması geçersizdir. (TBK 346)

Aile konutu için eş rızası olmadan sözleşmenin feshi yasaklanmıştır

Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadan kira sözleşmesini feshedemez. (TBK 349/1)

Kiracının ölümünde sözleşmeyi sürdürme hakkı

Ölen kiracının ortakları veya aynı konutta yaşayan mirasçıları, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece kira sözleşmesini sürdürebilirler. (TBK 356)

Kira süresinin bitmiş olması, konut ve çatılı işyerleri için tahliye sebebi değildir

Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl daha uzatılmış sayılır. (TBK 347/1, c.1-2)

Tahliye davası sebepleri sınırlıdır

Kiraya veren, sadece Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen tahliye sebepleri varsa tahliye davası açabilir. Dava yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümler, kiracı aleyhine değiştirilemez. (TBK 354)

Kiraya verenin hangi şartlar altında tahliye davası açma hakkının bulunduğunu bir başka yazımızda anlatacağız.

Ateşkan Hukuk Bürosu’ndan gayrimenkul ve kira hukuku alanında hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmetleri alabilirsiniz.

Bize e-posta (yusuf@ateskanhukuk.com) veya WhatsApp (+90(544)288 5280) yoluyla ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment