Türk Medeni Kanunu’na göre Boşanma Nedenleri nelerdir?
Boşanma nedenleri Türk Medeni Kanunu’nda sınırlı sayıda ve emredici nitelikte düzenlenmiştir.
Boşanma nedenleri konularına göre özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri olarak ikiye ayrılır.
Özel boşanma nedenleri sınırlı sayıda ve bellidir:
- Zina (TMK 161)
- Hayata Kast, Pek Kötü Davranış veya Onur Kırıcı Davranış (TMK 162)
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme (TMK 163)
- Terk (TMK 164)
- Akıl Hastalığı (TMK 165)
Genel boşanma nedenleri ise belli bir vakıaya dayanmaz.
Genel boşanma sebebi sayılan davranışlar kanunda açıkça sayılmamış (TMK 166/1-2), Yargıtay uygulaması ile belirlenmiştir.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 2. Maddesinde şiddet,
“Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış (…)”
olarak tanımlanmıştır. Buna karşılık, Türk Medeni Kanunu’nda “şiddet”in tanımı yapılmamıştır. Evlilik birliğinin sarsılması nedenine dayalı boşanma davasında, boşanmaya konu olan davranışlar, Yargıtay uygulamalarında altı başlık altında toplanmıştır. Yargıtay sınıflandırması şu şekildedir: (1) duygusal şiddet, (2) ekonomik şiddet, (3) fiziksel şiddet, (3) cinsel şiddet, (5) sosyal şiddet ve (6) görsel şiddet.
Ayrıca evlilik en az bir yıl sürmüş ve eşler boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu konusunda anlaşmışsa (anlaşmalı boşanma, TMK 166/3) ya da boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddi kararının kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçti halde her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa (fiili ayrılık nedeniyle boşanma, TMK 166/4) evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır.
Boşanma nedenleri etkilerine göre mutlak boşanma nedenleri ve nispi boşanma nedenleri olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak boşanma nedenlerine dayalı boşanma davasında boşanma nedeninin varlığının ispatı yeterli iken, nispi boşanma nedenlerine dayalı boşanma davalarında evlilik birliğinin çekilmez hale gelmesi koşulu aranır.
Ateşkan Hukuk Bürosu‘na WhatsApp (+90(544) 288-5280) veya email (yusuf@ateskanhukuk.com) yolu ile ulaşabilirsiniz.