İtirazın Geçici Olarak Kaldırılması
Alacaklı icra takibinde borçlunun imzasının bulunduğu bir özel senede dayanmış, borçlu imzaya itiraz etmişse, alacaklı itirazın kendisine tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde itirazın geçici olarak kaldırılmasını isteyebilir. Bu hâlde icra hâkimi iki tarafı dinleyerek açıklama alır.
Senet altındaki imzayı reddeden borçlu takibi yapan icra dairesinin yetki çevresi içinde ise, icra mahkemesinde yapılacak duruşmaya davet edilir. Haklı mazeretini belgelendirmedikçe duruşmaya gitmek zorundadır.
Borçlu, icra dairesinin yetki çevresi dışında ikamet ediyorsa, istinabe yolu ile isticvabına karar verilir. Bu durumda oturduğu yer mahkemesinde yapılacak duruşmaya gitmek zorundadır.
Mahkeme, karşılaştırmaya elverişli imzası varsa bu imzayla, yoksa borçluya yazdıracağı yazı ve attıracağı imza ile itiraz edilen imzayı karşılaştırır. Yapacağı karşılaştırma ve incelemelerden veya diğer delil ve karinelerden icra mahkemesi, reddedilen imzanın borçluya ait olduğuna kanaat getirirse itirazın geçici olarak kaldırılmasına karar verir. Hakim gerekli görürse, oturumun bir defadan fazla ertelenmesine meydan vermeyecek surette, bilirkişi incelemesi de yaptırabilir.
İmza karşılaştırmasında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun bilirkişiye ait hükümleri ile 309 uncu maddesinin 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkraları ve 310, 311 ve 312 nci maddeleri hükümleri uygulanır.
Yapılacak duruşmada, yazılı mazerete dayanmaksızın, borçlunun hazır bulunmaması halinde icra mahkemesince başka bir inceleme yapmadan itirazın geçici kaldırılmasına ve borçlunun sözü edilen senede dayanan takip konusu alacağın yüzde onu oranında para cezasına mahkumiyetine karar verilir. Duruşmaya gelmeyen borçlunun itirazının geçici olarak kaldırılmasına ve hakkında para cezasına karar verilebilmesi için bu hususun davetiyeye yazılması şarttır.
İcra hakimi, imzanın borçluya ait olduğuna karar verdiği takdirde borçluyu sözü edilen senede dayanan takip konusuna alacağın yüzde onu oranında para cezasına mahkum eder. Borçlu, borçtan kurtulma, menfi tespit veya istirdat davası açarsa, bu para cezasının infazı dava sonuna kadar ertelenir ve borçlu açtığı davayı kazanırsa bu ceza kalkar.
Borçlu inkar ettiği imzayı, itirazın kaldırılması duruşmasında ve en geç alacaklının senedin aslını ibraz ettiği celsede kabul ederse, hakkında para cezası hükmolunmaz ve kendisine yargılama giderleri yükletilmez. Şu kadar ki, kötü niyetle takibe sebebiyet veren borçluya yargılama giderleri yüklenir. Senedin aslı takip talebi anında icra dairesine verilmiş ise, icra dairesinin yetki çevresi içinde ödeme emri tebliğ edilen borçlu hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.
İtirazın geçici olarak kaldırılması talebinin kabulü halinde borçlu, bu talebin reddi halinde ise alacaklı, diğer tarafın talebi üzerine yüzde yirmiden aşağı olmamak üzere tazminata mahkum edilir. Borçlu, borçtan kurtulma, menfi tespit veya istirdat davası açarsa, yahut alacaklı genel mahkemede alacak davası açarsa hükmolunan tazminatın tahsili dava sonuna kadar tehir olunur ve dava lehine sonuçlanan taraf için, daha önce hükmedilmiş olan tazminat kalkar.
İtirazın geçici olarak kaldırılmasının hükümleri:
İtirazın geçici olarak kaldırılmasına karar verilir ve ödeme emrindeki süre geçmiş bulunursa alacaklının talebi ile borçlunun malları üzerine geçici haciz konur.
İtirazın geçici olarak kaldırılması kararının tefhim veya tebliğinden itibaren yedi gün içinde borçlu, takibin yapıldığı yer veya alacaklının yerleşim yeri mahkemesinde borçtan kurtulma davası açabilir. Bu davanın dinlenebilmesi için borçlunun dava konusu alacağın yüzde 15’ini ilk duruşma gününe kadar mahkeme veznesine nakden depo etmesi veya mahkemece kabul edilecek aynı değerde hisse senedi ve tahvili veya banka teminat mektubunu sunması şarttır. Aksi takdirde dava reddedilir.
Borçlu yukarda yazılı müddet içinde dava etmez veya davası reddedilirse itirazın kaldırılması kararı ve varsa geçici haciz kesinleşir.
Davanın reddi hakkındaki karara karşı istinaf yoluna başvuran borçlu, icranın geri bırakılması hükümlerini yerine getirmek şartıyla, icra dairesinden kendisine süre verilmesini isteyebilir.
Borçtan kurtulma davasında haksız çıkan taraf, dava veya hükmolunan şeyin yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere uygun bir tazminatla mahkum edilir.