Deprem ile ilgili Hukuki Problemler
Ülkemiz 6 Şubat 2023 sabahı Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilimizi derinden etkileyen deprem felaketi ile güne başlamıştır. Bu büyük felaket ile milletimiz derinden yaralanmış, büyük acılar, ıztıraplar ve üzüntüler yaşamıştır.
Depremde gerek ölüm veya yaralanma gerek mala gelen zararlar sebebiyle açılacak davalar bakımından delillerin toplanması ve bunların kayıt altına alınması çok önemlidir. Bu açıdan deprem bölgesinde ceza hukuku bakımından şikayet ve ihbarların yapılması, yapılmasının yanında delil tespitlerinin doğru bir şekilde oluşturulabilmesi önemlidir. Zarar görenler, henüz dava açma konusunda kesin kararlarını vermemiş olsalar da iddialarını dayandıracakları delilleri belirleyerek zaman kaybetmeden gerekli tespitleri yaptırmalıdır. Aksi halde enkazın kaldırılması sonrası bazı iddiaların ispatı mümkün olmayabilir.
Depremden zarar gören vatandaşların ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları için 4539 sayılı Doğal Afet Bölgelerinde Afetten Kaynaklanan Hukuki Uyuşmazlıkların Çözümüne ve Bazı İşlemlerin Kolaylaştırılmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabulü Hakkında Kanun hükümlerinden yararlanılması mümkündür.
Öncelikle gerek ceza davaları gerekse hukuk davaları bakımından delil tespitinin doğru yapılması yargılama süreci açısından önemlidir. Bu sebeple yapılması gereken işlemleri neler olduğunu ifade etmekte yarar bulunmaktadır. İlk olarak enkaz ortada iken olay yeri video ve fotolarının oluşturulması gerekmektedir. Sonrasında, beton kalitesi için karot numune alımı ve her bir kattan demir alımı yapılmalıdır. Saha temizliği sonrasında bina çevresinden sondaj etüt raporu da alınmalıdır. Ayrıca zemin etüt raporları, kullanılan
malzemelerin test sonuçları ve nihai raporlara ilişkin evrakların da bulunması ve yargıya başvurulacak dosyaya konulması gerekmektedir. Bu belge ve bilgiler çerçevesinde sorumlu kişi veya kişiler hakkında hukukî süreç başlatılabilir.
Bu felaketin hukuki olarak ortaya çıkardığı sorunların önemli bir kısmı şu başlıklar altında toplanabilir. Daha fazla bilgi almak için ilgili başlığın üzerine tıklayınız.
I. Deprem Zararlarında Haksız Fiilden Kaynaklanan Sorumluluk
A. Deprem Zararlarında Kusur Sorumluluğu
B. Deprem Zararlarında Kusursuz Sorumluluk Halleri
1. Deprem Zararlarından Yapı Malikinin Sorumluluğu
2. Deprem Zararlarından Adam Çalıştıranın ve Yardımcı Kişi Kullananın Sorumluluğu
3. Deprem Zararlarında Tehlike Sorumluluğu
II. Deprem Zararlarında Sözleşmeden Kaynaklanan Sorumluluk
A. Deprem Zararlarında Satış Sözleşmesinden Kaynaklanan Sorumluluk
B. Deprem Zararlarında Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan Sorumluluk
C. Deprem Zararlarında Kira Sözleşmesinden Kaynaklanan Sorumluluk
D. Deprem Zararlarında Mühendislik, Mimarlık vb. Sözleşmelerden Doğan Sorumluluk
E. Deprem Zararlarında Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinden Kaynaklanan Sorumluluk
F. Deprem Zararlarında Tüketici İşlemlerinden Kaynaklanan Sorumluluk
III. Deprem Zararlarında Yapı Denetim Kuruluşlarının Sorumluluğu
A. Haksız Fiil Sorumluluğu
B. Sözleşmeden Kaynaklanan Sorumluluk
IV. Depremden Doğan Zararlardan Dolayı İdarenin Sorumluluğu
V. Deprem Sonrası Diğer Hukukî Sorunlar
A. Kimlik Tespiti, Ölüm ve Gaiplik
B. Deprem Sebebiyle Velisini veya Vasisini Kaybetmiş Olan Çocukların Yasal Temsilcilerinin Kim Olacağı
Ateşkan Hukuk Bürosu‘na WhatsApp (+90(544) 288-5280) veya email (yusuf@ateskanhukuk.com) yolu ile ulaşabilirsiniz.