Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedenine Dayalı Boşanma Davaları
TMK 163 – Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
Bu kanun maddesinde belirtilen suç, utanç verici özellikte olup diğer eşe değil üçüncü kişilere yöneliktir. Eşlerden birinin küçük düşürücü suç işlemesi, diğer eş için özel, nispi ve kusura dayalı boşanma nedenidir.
Küçük düşürücü suçun boşanma nedeni sayılabilmesi için, suç kasten işlenmeli ve eylemde kanunun hükmünü yerine getirme, amirin emrini uygulama, meşru müdafaa, zorunluluk hali, hakkın Kullanılması, ilgilinin rızası gibi hukuka uygunluk nedenleri bulunmamalıdır. Cebir ve şiddet, korkutma, tehdit, hata gibi iradeyi sakatlayan hallerin varlığı halinde de küçük düşürücü suç işlemek boşanma nedeni sayılmaz.
Alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma gibi geçici nedenlerin bulunması halinde ise;
Küçük düşürücü suçu işleyen hakkında cezai işlemin sonlanması, mesela kamu davasının düşmesi, zarar görenin şikâyetten vazgeçmesi, ön ödeme yapılması gibi haller, küçük düşürücü suç nedenine dayalı olarak boşanma davasına açılmasına engel değildir.
Küçük düşürücü suçun tekrar etmesi gerekmez; suçun bir kez işlenmiş olması dahi boşanma nedenidir.
Suçun evlendikten sonra, evlilik devam ederken işlenmiş olması gerekir. Evlenmeden işlenmiş suçlar boşanma nedeni kabul edilemez, şartları varsa evliliğin iptali yoluna gidilebilir.
Küçük düşürücü suç olarak sayılan suçlar şunlardır:
- Uluslararası suçlar: Soykırım, İnsanlığa karşı suç, Göçmen kaçakçılığı, İnsan ticareti.
- Kişilere karşı suçlar: Hayat hakkına karşı suçlar, Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar, İşkence ve eziyet, Çocuk düşürtme ve kısırlaştırma, Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, Hürriyete karşı Suçlar, Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar Malvarlığına Karşı Suçlar 381
- Topluma Karşı Küçük Düşürücü Suçlar: Genel Tehlike Yaratan Suçlar, Çevreye Karşı Suçlar, Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar, Kamu Güvenine Karşı Suçlar, Kamu Barışına Karşı Suçlar, Genel Ahlaka Karşı Suçlar, Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar.
- Millete ve Devlete Karşı Suçlar: Kamu İdaresinin Güvenirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar, Adliyeye Karşı Suçlar, Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar, Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Milli Savunmaya Karşı Suçlar, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk.
Küçük Düşürücü Suç İşleme Nedenine Dayalı Boşanma Davası açma hakkının ortadan kalkması
Uzun süre sonra dava açılması
İşlenen suçun hoşgörü ile karşılanması
ZİNA NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ
HAYATA KAST NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ
PEK KÖTÜ DAVRANIŞ NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ
ONUR KIRICI DAVRANIŞ NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ
HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ
TERK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ 390
AKIL HASTALIĞI NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ. 391
EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI İLE İLİŞKİSİ 391
- Sadece Küçük Düşürücü Suç İşleme nedenine dayalı dava açılmışsa, Evlilik Birliğinin Sarsılması nedenine dayalı karar verilemez.
- Sadece Evlilik Birliğinin Sarsılması nedenine dayalı dava açılmışsa, Küçük Düşürücü Suç İşleme nedenine dayalı karar verilemez.
- Küçük Düşürücü Suç İşleme nedenine dayalı boşanma davasından feragat edilmişse, Evlilik Birliğinin Sarsılması nedeniyle boşanma istenemez.
- Aynı dava içinde iki nedenle dava açılmışsa hem özel nedene hem de genel nedene dayalı olarak ayrı ayrı karar verilmelidir.
- Küçük Düşürücü Suç İşleme nedenine dayalı boşanma davası, aynı dava içinde terditli veya karşı dava olarak açılabilir.
AYRILIK KARARI VERİLEBİLİR.
ANLAŞMALI BOŞANMA YAPILAMAZ
KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ SUÇ İŞLEME NEDENİYLE AÇILAN BOŞANMA DAVASININ SONUÇLARI
Küçük Düşürücü Suç İşleme nedenine dayalı boşanma davası kabul edildiğinde;
- Davacı lehine, maddi ve manevi tazminat ile tedbir ve yoksulluk nafakasına hükmedilebilir. Müşterek çocukların velayeti davacıya verilebilir.
- Davalı lehine tedbir nafakasına hükmedilebilir; ancak davalı lehine maddi ve manevi tazminat ile tedbir ve yoksulluk nafakasına hükmedilemez. Müşterek çocukların velayeti davalıya verilebilir.
Ateşkan Hukuk Bürosu‘na WhatsApp (+90(544) 288-5280) veya email (yusuf@ateskanhukuk.com) yolu ile ulaşabilirsiniz.