Fiili Ayrılığa Dayalı Boşanma Davaları
Bu makalede Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı öncesindeki üç yıl fiili ayrılığa dayalı boşanmaya dair bilgiler verilmiştir. TBMM’nin yeni bir düzenleme yapmaması halinde 19.01.2025 tarihinden sonra fiili ayrılığa dayalı boşanma davası tarihe karışabilir. Öte yandan, TBMM’nin yeni bir düzenleme yaparak süreyi kısaltması, mesela bir yıla indirmesi beklenmektedir.
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükme göre, Fiili Ayrılık Nedenine Dayalı Boşanma Davası açabilmek için üç şartın birlikte gerçekleşmiş olması gerekir:
- Reddedilmiş bir boşanma davası bulunmalıdır.
- Ret kararının kesinleştiği tarihten sonra ortak hayat kurulamamış olmalıdır.
- Kararın kesinleşmesinin üzerinden en az üç yıl geçmiş olmalıdır.
REDDEDİLMİŞ BİR BOŞANMA DAVASI BULUNMALIDIR
Reddedilip kesinleşen herhangi bir davaya dayanılabilir. Birden fazla boşanma davası varsa, en son davaya veya en geç kesinleşen davaya dayanmak zorunlu değildir.
Evliliğin butlanı ve feshi kararı, yetkisizlik kararı veya doğan hakka rağmen feragat nedeniyle ret kararlarına dayanılamaz.
Feragat nedeniyle ret kararlarına, her türlü boşanma ret kararlarına, tanıma ya da tenfizine karar verilen yabancı mahkeme ret kararlarına veya üç yıl geçmediği gerekçesiyle ret halinde süre dolması durumunda dayanak davadaki ret kararlarına dayanılabilir.
Dayanak gösterilen ret kararı kesinleşmiş olmalıdır. Dayanak ret kararı kesinleşmemişse, fiili ayrılığa dayalı boşanma davası reddedilmelidir.
Başka boşanma nedenine dayalı olarak yeni davalar açılmış olması, fiili ayrılığa dayalı davaya engel değildir.
RET KARARININ KESİNLEŞMESİNDEN SONRA ORTAK HAYAT YENİDEN KURULMAMIŞ OLMALIDIR
Ortak hayatın kurulamama nedeni önemli değildir. Davacının kötü niyetli olması, davacının bir başkası ile birlikte yaşıyor olması, eşlerden birinin akıl hastası olması, eşler arasında başka bir boşanma davası veya ayrı yaşama hakkı veren bir durum olması, ortak hayatın kurulmasına fiili olanaksızlık bulunması gibi nedenlerle dava reddedilemez. Öte yandan ortak hayat yeniden kurulmuşsa dava reddedilmelidir.
Çocuklar için, bir konuyu görüşmek için, zorunluluk nedeniyle veya başka bir haklı nedenle bir araya gelmek ortak hayatın yeniden kurulduğu anlamına gelmez.
Eşlerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak, çocuklarını ziyaret etmek, çocuğun anne veya babası ile görüşmesini sağlamak, çocuğun hastalığını tedavi ettirmek, boşanma müzakeresi yapmak veya çocuklar ile ilgili bir konuyu görüşmek, sosyal ilişkide bulunmak için bir araya gelmeleri ortak hayatın yeniden kurulması sayılamayacağı gibi gidecek yeri olmadığı için aynı evin farklı odalarında ayrı yaşamak, hasta ziyaret etmek, kardeşlerle buluşmak, eşin ailesi ile birlikte yaşamak gibi durumlarda ortak hayatın kurulduğunu göstermez.
Ortak hayatın yeniden kurulmadığı konusunda ispat yükü davacıdadır. Tarafların delilleri toplanmadan karar verilemez. Davada, tanık anlatımları, zabıta araştırması, nafaka dosyaları, icra dosyaları, ceza dosyaları, otel kayıtları, tahsil makbuzları, pasaport kayıtları, faturalar, davalının görülmekte olan davada veya başka davalardaki beyanları ispat aracı olarak kullanılabilir.
Çelişkili tanık anlatımları, evliliği kurtarmaya yönelik tanık anlatımları ile soyut nitelikteki tanık anlatımları hükme esas alınamaz.
RET KARARININ KESİNLEŞMESİNDEN SONRA ÜÇ YIL GEÇMELİDİR
Eşlerin uzun süre ayrı yaşamaları, açılmış ve reddedilmiş bir boşanma davası yoksa onlara fiili ayrılığa dayalı boşanma davası açma hakkı vermez.
Fiili ayrılığa dayalı boşanma kararı verilebilmesi için daha önce bir boşanma davası açılmış ve davanın reddi kararının kesinleşmesinin üzerinden üç yıl geçmiş olması gerekir.
Dayanak ret kararı kesinleşmemişse veya kararın kesinleşmesinin üzerinden üç yıl geçmemişse, fiili ayrılığa dayalı boşanma davası reddedilir.
Öte yandan Fiili Ayrılığa Dayalı Boşanma Davası’na ilişkin hükmün iptaline dair karar 19 Ocak 2025’te yürürlüğe girecektir. Yeni yasal düzenleme yapılmazsa, bu makalede anlatılan hususlar Fiili Ayrılığa Dayalı Boşanma mümkün olmayacaktır.
Öte yandan yeni yasal düzenleme yapılarak, Anayasa Mahkemesi iptal kararının gerekçesi doğrultusunda sürenin kısaltılması, mesela bir yıla indirilmesi beklenmektedir. Bu durumda 19 Ocak 2025 tarihi sonrasında geçmesi gereken süre yeni düzenlemeye göre dikkate alınmalıdır.
- Fiili Ayrılığa Dayalı Boşanma Davasında, boşanma kararı için kusur araştırması gerekmez. Ancak boşanmanın eki olan nafaka, maddi ve manevi tazminat gibi talepler için kusur araştırması yapılır.
- Bu davada dayanak davayı açan eş kusurlu kabul edilir. Fiili ayrılık nedeniyle geçen süredeki kusurlu davranışlar da dikkate alınabilir.
- Fiili ayrılığa dayalı olarak açılan boşanma davasında anlaşmalı boşanma yapılabilir. Ancak başka bir sebebe dayalı olarak boşanma kararı verilemez. Boşanma yerine ayrılık kararı verilemez.
Fiili Ayrılığa dayalı boşanma davası açmayı düşünüyorsanız, haklarınız hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu süreçte, deneyimli bir avukattan destek almak hem süreci hızlandırır hem de haklarınızın korunmasını sağlar.
Fiili Ayrılığa Dayalı Boşanma için Hukuki Destek Alın
Fiili Ayrılığa dayalı boşanma davalarında hukuki danışmanlık için Ateşkan Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. WhatsApp üzerinden +90(544) 288-5280 numarasından ya da yusuf@ateskanhukuk.com e-posta adresinden bize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.