Evlilik Birliğinin Sarsılması Nedeniyle Boşanma Davası

“Evlilik birliğinin sarsılması”, halk arasında yaygın şekilde bilinen haliyle “şiddetli geçimsizlik” genel boşanma nedenidir.

743 sayılı Kanunu Medeni’nin 134/1 maddesi “Aralarında müşterek hayatın çekilmez bir hale gelmesini mucip olacak derecede şiddetli bir geçimsizlik baş gösterdiği takdirde karı kocadan her biri, boşanma davasında bulunabilir.” şeklindeydi.  Bu fıkra, 4 Mayıs 1988 tarihinde Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. ” şeklinde değiştirildi. Aynı ifade, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na 166/1 maddesi olarak alındı. Ancak üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen, boşanma nedeni olarak “şiddetli geçimsizlik” ifadesinin kullanımı devam etmektedir.

“Şiddetli geçimsizlik” halleri kanunda belirtilmemiş, Yargıtay içtihatları ile şekillenmiştir. Şiddetli geçimsizlik sayılan dolayısıyla evlilik birliğinin sarsılmasına neden olan her türlü davranış, eşlerden biri için hayatı çekilmez hale getirmiş ise boşanma nedeni sayılmaktadır.

Yargıtay, en sık rastlanan boşanma nedenlerini altı grupta toplamıştır:

  1. Fiziksel Şiddet
  2. Ekonomik Şiddet
  3. Duygusal Şiddet
  4. Sosyal Şiddet
  5. Cinsel Şiddet
  6. Görsel Şiddet

Yargıtay’ın Fiziksel Şiddet, Ekonomik Şiddet, Duygusal Şiddet, Sosyal Şiddet, Cinsel Şiddet veya Görsel Şiddet saydığı davranışlardan herhangi biri veya birkaçının bulunması boşanma nedeni sayılacaktır. Şiddetli geçimsizlik nedeni sayılan haller bunlar ile sınırlı değildir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin devamını çekilmez hale getiren her türlü davranışı boşanma nedeni sayılacaktır.

Evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayalı boşanma davalarında hukuki danışmanlık için Ateşkan Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. WhatsApp üzerinden +90(544) 288-5280 numarasından ya da yusuf@ateskanhukuk.com e-posta adresinden bize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.

Leave a Comment