Taşınmaz Satın Almadan Yapılması Gerekenler

Bir taşınmaz satın almadan önce taşınmaz bilgilerini kontrol etmenizde fayda vardır. Bu yazımızda Parsel Sorgu ve Web Tapu sitelerini kullanarak taşınmaza dair detaylı bilgilere nasıl ulaşabileceğimizi anlatacağız:

Parsel Sorgu Uygulaması ile Erişilen Bilgiler:

https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden veya uygulama mağazalarından TKGM Parsel Sorgu uygulamasını cep telefonunuza indirerek taşınmazın bilgilerini inceleyebilirsiniz.

Mahalle, Ada, Parsel bilgisi ile arama:

Bu uygulama ile mahalle, ada ve parsel bilgilerine göre arama yapabilirsiniz.

Adres bilgisi ile arama:

Eğer bu bilgilere sahip değilseniz taşınmazın bulunduğu adres bilgilerine göre de arama yapabilir hatta isterseniz harita üzerinde işlem yapacağınız taşınmazı görüntüleyebilirsiniz.

Parsel sorgu ekranından ulaşılabilecek taşınmaz özellikleri nelerdir?

İlgilendiğimiz taşınmazın;

  • Cins ve alan bilgilerini,
  • Mahalle veya sınır değişikliğinden kaynaklı yeni idari sınır, mahalle, ada ve parsel bilgilerini,
  • Yapılı veya kat mülkiyetli olup olmadığını,
  • Yapılı taşınmazlarda bağımsız bölümün kat, cins ve numara bilgilerini,
  • Binanın kaç kat ve bağımsız bölümden oluştuğu gibi bilgileri kontrol edebilirsiniz.

Parsel Sorgulama uygulamasında sorgulamasını yaptığınız taşınmazda; fiziki olarak yapı olmasına rağmen, uygulama bilgilerinde zemin tipi ana taşınmaz görünmesi ve bağımsız bölüm bilgilerinin bulunmaması, taşınmazda kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadığı anlamına gelir, bu durumda işleminizi hisse satışı olarak yapabilirsiniz.

Zemin tipi bilgisi, kat mülkiyetli görünmesi binanın mimari projesine göre tamamlandığı, mücavir alan sınırları içerisinde olup olmama durumuna göre belediye veya valilikçe kontrollerinin yapılarak yapı kullanma izin belgesinin verildiği anlamına gelmektedir.

Zemin tipi, kat irtifaklı olarak görünmesiyse mimari projesine göre taşınmazın bağımsız bölümlerinin tescillerinin yapıldığı, yapı kullanma izin belgesinin henüz alınmadığı anlamına gelmektedir.

Taşınmaz hakkında daha fazla araştırma yapmak için ilgili Belediyeye başvurabilirsiniz.

Taşınmazın yapı kullanma izin belgesinin alınıp alınmadığını, taşınmazın imar durumu bilgilerini taşınmazın bulunduğu ilgili belediyeden sorabilirsiniz.

Aynı zamanda kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis edilmiş yapıların; dış cephe, bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinin konum ve ölçü bilgilerinin bulunduğu mimari projeleri, ilgili belediyenin veya ilgili tapu müdürlüğünün arşivinden inceleyebilirsiniz.

Böylelikle taşınmaz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Web Tapu üzerinden taşınmaz üzerindeki şerh ve kayıtların incelenmesi

Satış müracaatı sonrası tapu müdürlükleri tarafından, satışı yapılacak taşınmaz üzerinde haciz, ipotek gibi bilgiler bulunması halinde taraflar bilgilendirilmekle birlikte;

Taraflar isterse satış müracaatı öncesi ilgili tapu müdürlüklerinden veya www.turkiye.gov.tr veya webtapu.tkgm.gov.tr adresinden e-devlet şifresiyle bu bilgilerin bulunup bulunmadığını ilgilileri öğrenebilir.

Taşınmaz üzerinde ihtiyati tedbir, kamu haczi gibi yasaklayıcı belirtmeler olması halinde, satış öncesi ilgili idarelerden satış için izin yazısı veya terkin yazısı alınması gerekir. Aksi halde satış işlemi yapılamaz.

Emlak rayiç değeri ve emlak vergisi ödendi belgesi

Satışı yapılacak taşınmazın belediye veya herhangi bir kamu kurumuna borcu olmamalı.

Aynı zamanda ilgili kanunlar gereği, satış bedeli emlak rayiç değerinden düşük olmamalı.

Bu nedenle satış işlemi için ilgili belediyeden borcunun olmadığını ve “emlak rayiç bedelini” gösterir belgenin alınması gerekir.

Deprem Sigortası (DASK)

İlgili kanunlar gereği; taşınmaz üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalarla bu binalar içerisinde yer alan büro ve ticarethane vb. bağımsız bölümler için zorunlu deprem sigortası yapılması zorunlu olup satışı yapılacak taşınmazın bu kapsama girmesi halinde “zorunlu deprem sigortasının” yapılması da gerekmekte.

Web Tapu Üzerinden Başvuru

Tapu müdürlüklerine yapılacak satış talepleri, sadece Web-Tapu üzerinden yapılabiliyor. Web Tapu sistemine https://webtapu.tkgm.gov.tr adresinden veya uygulama mağazalarından “Web Tapu” uygulamasını cep telefonunuza indirerek giriş yapabilirsiniz.

WebTapu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu yüzden turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet şifreniz ile de portalına giriş yapabilirsiniz.

WebTapu; vatandaşlarımızın tapu ve kadastro müdürlüklerine gitmeden,

  • elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebilecekleri;
  • satış, bağış, intikal gibi tapu işlemleri ve kadastro işlemleri kapsamında onlarca hizmet için elektronik ortamda başvuru yapabilecekleri,
  • işlemler için gerekli olan bilgi ve belgeleri güvenli elektronik ortamda gönderebilecekleri, belge doğrulama yapabilecekleri ve
  • bu konularda üçüncü kişilere veya emlakçılara yetki verebilecekleri bir elektronik sistemdir.

Web Tapu Hakkındaki diğer yazılarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment