Adım Adım Taşınmaz Satışı: Gereken Belgeler
Taşınmaz satış işlemi için, öncelikle satıcı veya satıcının Web Tapu üzerinden yetkilendirdiği kişi, Web Tapu üzerinden başvuru yapmalıdır. Bu başvurunun nasıl yapılacağını daha önceki yazımızda anlatmıştık.
Bu yazımızda satış işlemi için gerekli belgeler, tapuda yapılacak işlemler ve satış sonrası yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz.
İşlem için gerekli belgeler:
Satış işleminde alıcı veya satıcı vekaletname ile temsil ediliyorsa, başvuru sırasında vekaletnamenin de sisteme girilmesi gerekmektedir. Bu belgeye göre işlem yapıldıktan sonra imza aşamasında bu belge tapu müdürlükleri tarafından ilk defa kullanılıyorsa aslı Tapu Müdürlüğü tarafından alınacaktır.
WebTapu’dan satış işlemi için yapacağınız başvuru için gerekli bilgilerse şöyle:
- Satışı yapılacak taşınmazın mahalle, ada, parsel ve varsa bağımsız bölüm bilgileri,
- Alıcının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı, soyadı ve telefon numarası,
- Tarafların temsilcisi varsa temsilcinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı, soyadı ve telefon numarası, temsil belgesinin tarih, sayısı ve düzenleyen kurum bilgisi,
- Taşınmazın satış bedeli ve emlak rayiç değeri,
- Konut niteliğindeki taşınmazlarda zorunlu deprem sigortası,
- Tarafların varsa taşınmaz üzerindeki haciz, ipotek vb. kısıtlayıcı belirtmelerden bilgi sahibi olup olmadığı,
- Taraflardan birinin görme, konuşma veya işitme engelli olması halinde bu kişinin isteğine bağlı olarak 2 adet tanığının adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
- yazı ile de olsa hiçbir şekilde anlaşma imkanının bulunulmaması durumunda işaret dilinden anlayan yeminli bilirkişinin adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
- Taraflardan birinin okur yazar olmaması durumunda 2 adet tanığının adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
- Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi durumunda yeminli tercümanının adı, soyadı ve T. C. kimlik numarası…
Web Tapu Başvurusu sonrasındaki işlemler:
Bu bilgilerle WebTapu üzerinden yapmış olduğunuz başvuru otomatik olarak ilgili tapu müdürlüğünün sistemine düşmekle birlikte, taraflara ait girmiş olduğunuz telefon numaralarına başvurunun oluşmasıyla birlikte bilgilendirme mesajı gidecektir.
İşlem süresince SMS bilgilendirmeleri devam edecektir.
Siz de isterseniz WebTapu üzerinden “Başvuru Takip” menüsünden başvurunuzun takibini, varsa eksik belge girişlerinizi yapabilirsiniz.
Talebiniz gereği, tapu müdürlüğünce hazırlanacak işleminizin kontrolü sonrası;
- işlem için ödemeniz gereken döner sermaye hizmet bedeli ve tapu harcı bilgileri,
- ödeme yapılacak banka bilgileri,
- ödeme sonrası tarafların imza için hazır bulunmaları gereken tarih ve saat bilgileri ile birlikte
SMS ile işlem taraflarına iletilir.
Tapu harcı ve döner sermaye hizmet bedeli ödemeleri:
Ödeme işlemlerinizi WebTapu üzerinden yapabileceğiniz gibi SMS ile tarafınıza iletilen e-ödeme seri numaranız ile kamu bankalarının bankamatiklerinden veya bankaların internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.
Satış işlemi sırasında gerekenler:
Ödemeniz sonrası size SMS ile iletilen tarih ve saatte, ilgili tapu müdürlüğünde imza için işleme katılacak tarafların, varsa tanık ve tercümanlarıyla birlikte aynı anda hazır bulunmaları gerekiyor.
Tarafların yanlarında WebTapu üzerinden girişini yapmış olduğu vekaletname vb. belge varsa bunların asıllarıyla, kimliklerinin de yanlarında olması gerekiyor.
Tapu müdürlüklerinde fotoğraf zorunluluğu kaldırılmıştır.
İşlem için geçerli kimlik belgeleri:
Tapu müdürlüğünde geçerli olacak kimlikler şunlardır:
- Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı,
- Avukatlık Kimliği,
- TBMM Kimlik Belgesi,
- yabancı uyruklular için pasaport veya yabancı ülke kimliği,
- 12.04.2013 tarihinden sonra verilmiş Mavi Kartlar.
12 Nisan 2013 tarihinden önce verilmiş Mavi ve Pembe kartlar ise pasaport veya yabancı ülke kimliğiyle birlikte kullanılabiliyor.
Bunların dışında sürücü belgesi veya memur kimliği gibi belgeler ile tapuda işlem YAPILAMAZ.
İmza aşamasında Tapu Memuru, belge ve kimliklerde yapacağı kontrol sonrası tarafların imzalarını karşılıklı alarak işleme ait tapu senedini alıcıya teslim eder.
Elektronik Tapu:
Ayrıca alıcı elektronik tapu senedine Web-Tapu üzerinden işlem yaptığı tarihten itibaren 120 gün boyunca ücretsiz ulaşabilir.
Belediyede Emlak Beyan Başvurusu:
İşlem sonrası alıcının 30 gün içinde ilgili belediyeye müracaat ederek emlak beyanında bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde cezai işlem uygulanmaktadır.